Giardia

Wat is Giarda:

 

Giardia is een parasiet die kan voorkomen in de darmen van zowel dieren als mensen.

 

Het is een protozo (eencellige) die voorkomt in twee verschillende stadia: als trofozoiet en als cyste. Giardia leeft in het darmkanaal als trofozoiet, een stadium dat er uitziet als een peervorm .Met behulp van een zuignap hecht de trofozoiet aan de darmwand vast. In de darm kan de trofozoiet zich vermenigvuldigen door zich te delen. De trofozoiet kan niet overleven buiten het lichaam. Als de trofozoiet met de ontlasting aan het einde van het darmkanaal komt, vormt hij een beschermende laag om zich heen en wordt hij inactief. De parasiet zit dan in een cyste. Op deze wijze kan Giardia meerdere maanden in de omgeving blijven voortbestaan.

 

De cysten overleven het langst onder vochtige, koele omstandigheden maar kunnen niet goed tegen droogte en hitte. Deze cysten zijn besmettelijk.

Als een cyste wordt opgenomen via mond of bek, komen er, na contact met maagzuur in het maag-darmkanaal, weer trofozoieten uit die voortbewegen en zich gaan vermeerderen.

Besmetting

De besmetting met Giardia verloopt via ontlasting. De cysten die hierin zitten kunnen bijvoorbeeld in water, gras of voer terechtkomen en vervolgens weer worden opgenomen als dit wordt gedronken, gegeten of afgelikt.

Besmetting van dieren gebeurt daarnaast via direct contact tussen dieren of contact met ontlasting van andere dieren. Als dieren zichzelf wassen, kunnen cysten bovendien in de vacht blijven hangen en zo weer worden opgenomen door henzelf of soortgenoten.

Besmetting via voeding kan bijvoorbeeld optreden als vliegen de cysten van ontlasting overbrengen op voeding. Ook kunnen de cysten direct via de grond waar ontlasting heeft gelegen worden opgenomen.

Jonge dieren hebben een grotere kans op besmetting omdat hun weerstand nog niet optimaal is.

Op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn, zoals een asiel of pension, is de besmettingskans groter.

De kans op besmetting is bij zowel dier als mens vooral afhankelijk van de weerstand. Als die verlaagd is, bijvoorbeeld door andere aandoeningen of infecties, allergieën, stress of onjuiste voeding is de kans op een Giardia infectie groter. Er zijn dan maar enkele cysten nodig om een Giardia infectie te veroorzaken.

Symptomen van Giardia bij hond en kat

-Diarree met zachte tot waterige ontlasting die sterk ruikt en slijmerig kan zijn.

-De ontlasting kan vettig zijn omdat de vertering verstoord wordt.

-De diarree kan plotseling optreden maar kan ook chronisch worden waarbij perioden met diarree afwisselen met perioden met normale ontlasting.

-In ernstige en steeds terugkerende gevallen kan de opname van voedingsstoffen verstoord worden.

-Gewichtsverlies

-Braken,

-Slecht eten,

-Darmkramp

-Sloomheid.

De symptomen kunnen ook heel mild zijn. Daarnaast komt het bij volwassen honden en katten ook regelmatig voor dat ze wel besmet zijn maar geen symptomen hebben.

Bij dieren waarbij de infectie steeds terugkomt zijn vaak achterliggende oorzaken aanwezig, zoals een verminderd functionerend immuunsysteem of andere aandoeningen, stress, verkeerde voeding, allergieën of een verstoorde darmflora.

bron;Licg.nl

Wat kan homeopathie hierin betekenen:

Zoals hierboven al vermeld is het immuunsysteem verstoord of nog niet voldoende ontwikkeld dat maakt dat vaak jonge dieren last hebben van Giardia.

Bij jonge dieren is het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling.

Daarnaast geven wij op puppyleeftijd al veel inentingen en ontwormingsmiddelen die impact hebben op het immuunsysteem. Het zet het immuunsysteem wat nog niet optimaal werkt nog meer onder druk.

Antibiotica en prednison zetten ook druk op het immuunsysteem.

Met klassieke homeopathie spreek je het zelfherstellend vermogen aan wat elkdier in zich heeft. Je schrijft voor op de klacht die het dier heeft daarnaast ga je voorschrijven op het immuunsysteem.

Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke middelen en individueel gekeken naar het dier. Als homeopaat is het ook belangrijk om samen met de eigenaar om naar de voeding te kijken.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem. Er is een veelvoud van voeding voor hond en kat en lang niet alle voeding is goed . Daarnaast kijkt de homeopaat naar hoe dier is, naar zijn of haar leefomstandigheden, de biografie, medicatie die al gegeven is, de erfelijkheid, de gevoeligheid etc. Vanuit alle informatie die verkregen is volgt een behandelplan.

GAASBEEKHUYS - M 06 46 44 59 07 - INFO@GAASBEEKHUYS.NL

 

Schrijf je in voor Tops en Tips en ontvang het gratis e-boek