Hond en eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en is een behaarde rups die van april tot en met juli op eikenbomen voor kan komen. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel in de toppen van de bomen. Het gevaar van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele kleine brandharen op de rups. 

De brandharen zijn pijlvormig met weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen.

Honden

Vooral honden lopen een groot risico. Honden die in het lange gras onder de bomen snuffelen, kunnen bijvoorbeeld in aanraking komen met de restanten.

 

Dit kan voor voor ernstige klachten zorgen. Denk hierbij aan: rode ogen, zwellingen huiduitslag, jeuk en geïrriteerde luchtwegen (hoesten). Ook kunnen er brandwondjes optreden, kan het dier koorts krijgen, sloom worden en de eetlust kan verdwijnen.

 

Gaat de hond kwijlen of overgeven, gaat zijn tong opzwellen of blauwpaars uitslaan, dan kan het zijn dat hij in direct contact is geweest met een of meerdere rupsen.

Je mag zeker niet op de plek gaan wrijven, dit verspreidt het gif alleen maar.

Geef de hond geen drinken of eten.

 

Zorg dat je zo snel mogelijk naar een dierenarts gaat.

 

Wat kun je in de tussentijd doen?

 Zorg dat je een flesje water bij je hebt zodat je de kop van je hond kunt afspoelen.

 Als het lukt ook zijn bek spoelen. Niet laten drinken!

 Er is een homeopathisch middel wat je bij de hond onder zijn neus kunt houden en wat de allergieverschijnselen tegengaat. Dit flesje kun je in je jas/broekzak meenemen als je de hond gaat uitlaten. Dit kun je ook gebruiken ter overbrugging tot je bij de dierenarts bent.

Wil je hier meer informatie over neem dan contact met mij op.

GAASBEEKHUYS - M 06 46 44 59 07 - INFO@GAASBEEKHUYS.NL

 

Schrijf je in voor Tops en Tips en ontvang het gratis e-boek