



Als ik in maart 2014 voor het eerst bij Thommy op consult kom is hij 3 jaar oud. De eigenaar is al van pup af aan met Thommy aan het dokteren. Thommy heeft constant jeuk met name aan zijn poten. Hij bijt en likt net zo lang aan de kussentjes van zijn poten tot het gaat bloeden. Door het bloeden kan hij slecht lopen. Hij wil nauwelijks meer spelen en ligt bijna de gehele dag, hoogstwaarschijnlijk omdat het pijn doet om te lopen. De dierenarts heeft al veel medicatie geprobeerd maar niets lijkt voor langere tijd te helpen. De eigenaar heeft ook al verschillende soorten voeding geprobeerd en geeft hem sinds een paar weken vers vlees. Er is recent bloed geprikt om te kijken of er sprake is van een allergie voor mijten. Indien dit het geval is heeft de eigenaar de mogelijkheid om immuuntherapie toe te laten passen met een kans van slagen van ongeveer 75 % maar deze behandeling kost honderden euros op jaarbasis.
Naast de jeuk aan de voetzolen heeft Thommy al van jongs af aan geel/groene uitscheiding uit zijn ogen. Ook heeft hij elke maand wel een paar dagen diarree. Hij weegt 35 kg als ik op consult kom en is mager voor een Bernersennenhond van zijn grootte. De eigenaar is aan het verhuizen vanwege een nare scheiding met veel stress. Thommy logeert hierdoor de laatste tijd ook nogal eens op verschillende adressen.
Als klassiek homeopaat voor dieren neem je niet alleen de jeuk en de kapotte voetzooltjes als klacht mee maar neem je ook al de hierboven genoemde klachten zowel de lichamelijke als mentale klachten mee in het behandelplan. Klassieke homeopathie stimuleert het eigen afweervermogen en herstel van een dier, zodat ontstane ziektes kunnen genezen. Ziekte is een teken dat de levenskracht van een dier verstoord is. Door middel van klassieke homeopathie wordt de zelfgenezende kracht in het lichaam van een dier gestimuleerd met gebruik van plantaardige en/ of minerale middelen.. Bij het voorschrijven van de middelen wordt niet alleen gekeken naar de symptomen van de klacht op dat moment, maar ook naar de ziektegeschiedenis, erfelijkheid, leefomstandigheden, karakter, persoonlijkheid, medicijngebruik, vaccinaties, enz. Elk dier wordt individueel bekeken en krijgt zijn eigen behandelplan.
Thommy blijkt uit de bloedtesten inderdaad allergisch te zijn voor 3 soorten mijten. In het behandelplan voor Thommy is het mijn doel om zijn immuunsysteem te versterken zodat de mijten ahw minder binnen kunnen komen. In dit geval zie ik de diarree en het feit dat Thommy zo mager is niet los van de jeuk. Thommy heeft moeite om voedingsstoffen goed om te zetten en het grootste deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. Voeding is dus zeker een onderdeel van het behandelplan gelukkig is de eigenaar al op vers vlees overgegaan om te zorgen dat Thommy geen granen binnenkrijgt.
In maart 2014 zijn we de behandeling gestart met de homeopathische middelen en Thommy zie je eerst met name op het mentale gebied opknappen. Hij is vrolijker en wil weer graag spelen met een stok. De jeuk is geleidelijk minder geworden en is nu in mei 2015 helemaal weg. Zijn voetzolen zijn niet meer stuk of rood en hij likt niet meer aan zijn poten. Hij heeft geen last meer van diarree en is 15 kilo aangekomen en heeft een mooi gewicht voor een berner reu. De uitscheiding uit zijn ogen is helemaal weg.
We zijn op dit moment aan het kijken of we de behandeling kunnen afbouwen.