Titeren/vaccineren hond

Algemeen:

Als een hond geboren wordt krijgt deze antistoffen van de moeder mee via de melk van de moeder. Zo is de hond in de eerste maanden beschermd tegen allerlei invloeden van buitenaf.

Vanaf een week of 6 gaat de pup zijn eigen immuunsysteem ontwikkelen en zijn eigen antistoffen maken. Die van de moeder verdwijnen langzaam aan uit zijn lichaam. Dit kan variëren,  meestal tussen de 8 en 12 weken.

Een vaccinatie slaat echter niet aan als de pup nog antistoffen van de moeder heeft. Ook later blijkt dat een hervaccinatie minder goed kan aanslaan als er nog voldoende antistoffen tegen de betreffende ziekte/ virus aanwezig zijn.

Bovendien is vaccineren als er nog antistoffen zijn volkomen overbodig, het lichaam maakt geen extra antistoffen aan en is het belastend voor het immuunsysteem van de hond.

Titeren:

Bij titeren wordt er 1 druppel bloed van de hond afgenomen. Met behulp van een test wordt gekeken welke antistoffen er nog aanwezig zijn en welke niet. Het gaat voor de hond om antistoffen tegen Hondenziekte, Parvo en hepatitis. Parvo is de belangrijkste. Hepatitis komt eigenlijk niet meer voor in Nederland en hondenziekte eigenlijk alleen bij honden die uit het buitenland komen. Sommige instanties eisen echter dat hiertegen wordt gevaccineerd. Rabiës en ziekte van Weil kunnen niet getiterd worden.

Pups:

Bij pups is het handig om vanaf 6 weken een titer uit te voeren om te bepalen of er antistoffen zijn. Na 4 weken dit herhalen. Op het moment dat de antistoffen dalen kun je vaccineren.

1 Jaar oud:

Op de leeftijd van 1 jaar oud kan bepaald worden of de bescherming voldoende is.

Ouder:

Bij honden die altijd gevaccineerd zijn geweest kan een titer worden afgenomen. Afhankelijk van de uitslag wordt er voor maximaal 3 jaar afgetekend in het vaccinatieboekje. Na drie jaar kun je dan ook eerst weer een titer doen. Als er dan nog steeds genoeg antistoffen zijn wordt er weer voor 3 jaar afgetekend.

Geheugencellen:

Behalve antistoffen maakt de hond ook geheugencellen tegen een ziekte aan. Deze geheugencellen kun je niet meten, maar zij bieden langdurig bescherming. Geheugencellen worden weer actief en maken gelijk antistoffen aan als deze met de ziekte in aanraking komen.

Vaccineren:

Vaccineren is een middel om honden te beschermen tegen ziektes zoals bijvoorbeeld Parvo. Onnodig vaccineren is echter belastend voor de hond. Er wordt gebruik gemaakt van hulpstoffen om de vaccinatie mogelijk te maken. Het kan voorkomen dat een hond hier gevoelig op reageert of dat het iets triggert in de hond waardoor deze klachten krijgt. Dat kan variëren van een paar dagen misselijk tot meer ernstige aandoeningen.

 

Zorg in elk geval voor een gezonde fitte hond als er gevaccineerd gaat worden.

 

Homeopathie:

Een vaccinatie kan altijd homeopathisch begeleid worden zodat de kans op een vervelende reactie voorkomen kan worden.

Als een gevoelige hond een vaccinatie nodig heeft dan is het mogelijk om dit homeopathisch te begeleiden. Deze begeleiding is gericht op het versterken van het immuunsysteem zodat de kans op een vervelende reactie op de vaccinatie cq hulpstoffen aanzienlijk kleiner wordt.

Als een hond klachten heeft na de vaccinatie dan zijn er zeker mogelijkheden om de hond homeopathisch hiertegen te behandelen.

Dierenartsen:

Er zijn steeds meer dierenartsen die de mogelijkheid tot titeren aanbieden. Welke dierenartsen zijn aangesloten bij vaccicheck kunt u op de website van vaccicheck vinden. Er is een facebookgroep alles over titeren waar je veel informatie kunt vinden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat titerbepalingen een wettelijke status hebben en aantonen dat de hond voldoende beschermd is in situaties waar vaccinaties verlangd worden, bijvoorbeeld in pensions, hondenshows, hondenscholen.

 

GAASBEEKHUYS - M 06 46 44 59 07 - INFO@GAASBEEKHUYS.NL

 

Schrijf je in voor Tops en Tips en ontvang het gratis e-boek